4 september, 2024

Naturpedagogiska dagarna - en oförglömlig start på Falsterbo Bird Show

Innan Falsterbo Bird Show drog igång på fredagen, ägde de efterlängtade Naturpedagogiska dagarna rum. Under fyra intensiva och inspirerande dagar fick cirka 900 barn uppleva naturen på ett positivt sätt.

 

Barnen kom från skolor och förskolor i Malmö, Trelleborg, Bjärred, Svedala och Vellinge kommuner. De fick tillbringa en hel dag ute i naturen, fylld med lärande och spännande aktiviteter. Syftet med dessa dagar var att väcka barnens nyfikenhet för naturen och på så sätt öka deras vilja att värna om den i framtiden.

 

En av de stora höjdpunkterna var möjligheten att se hur man ringmärker fåglar, något som Falsterbo Fågelstation ansvarade för. Barnens intresse och nyfikenhet var påtaglig, och det ställdes många frågor till experterna på plats. Trots att det inte var möjligt för alla barn att klappa fåglarna, fick de en spännande upplevelse när de fick räkna ner från 10 innan fågeln släpptes fri.

 

En annan aktivitet som blev en riktig favorit bland barnen var håvningen i havet. Reglerna var enkla: barnen fick inte gå ut längre än till knäna. Trots detta blev några barn väldigt blöta, men med solen som lyste från klarblå himmel gjorde det ingenting. Med stor entusiasm håvades det och fångsten samlades i baljor, där tång sorterades bort och små räkor, maneter och andra spännande havsdjur upptäcktes.

 

Volontären Ingvar Danielsson

– Det här är bland det roligaste jag har gjort, jag blir som ett litet barn när jag får hjälpa barnen. Och jag har fått applåder av barnen under veckan.

 

Förutom fågelmärkning och håvning deltog barnen i kikarskola, småkrypssafari, fågelbingo och många andra naturrelaterade aktiviteter. Det var en vecka fylld av lärande, skratt och upptäckter, där varje barn fick chansen att utforska naturens på ett sätt som inte är möjligt i klassrummet.

 

Anette Barr, projektledare för Naturlänken som drivs av BirdLife Sverige och som också samordnar Naturpedagogiska dagarna, summerade syftet med evenemanget:

– Syftet med dessa dagar är att ge barnen en härlig naturupplevelse som väcker deras nyfikenhet och på sikt ökar deras vilja att värna om naturen.

 

Naturpedagogiska dagarna har återigen visat hur viktigt det är att skapa dessa möjligheter för barn, där de får uppleva och lära känna naturen på nära håll. Genom att väcka barnens intresse för naturen nu, lägger vi grunden för ett framtida engagemang för miljön och en vilja att skydda den.

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

sv_SESwedish